24 March 2009

sabtu ,ahad & isnin
















em...sabtu malam..ank mama nie mula merengek2 masa tido.dah la tido lambat.Kalau ada abh adik mesti tido lambat sbb nak main ngan abah..Walaipun mata dah x leh nak buka tapi gagah nk juga buka..Tido malam berpusing2 mama pengang rasa panas je badan adik.Sah memang x sihat nie..Dah tido kejap2 bunyi.Cian tgk...Esok pagi tgk rupa2nya adik kena selsema..ha..dari dalam pantang sampai la sekanrang dah umur etahun 3 bln nie..ni la kali ke 2 adik kena selsema..Petang tu abh bawa adik jln2 kat tasik permaisuri..ramai gak org kat ctu.Tapi kat ctu x best susah nak main.sbb semua untuk org2 besar.Dah tu jalan2 jap kat ctu main apa yg patut..Abah bawa pi pasar malam lak.Sbb kat umah nie susah nak cari pasar malam melayu,selalunya semua pasar malam cina.Jadi singgah la pasar malam tu..Peh...tgk dari jauh mcm best..sekali mak aiii...mcm hampeh tak dak apa pun.Mama cuma beli air jagung ngan air abc pastu jagung rebus n bakar..Pastu gerak la..nak pi beli ikan ngan sayur tuk mkn mlm pulak..Sampai ja area econsave nampak mcm jem..em..memang jem pun..Rupanya ada artis cina nyanyi kay ctu..Lama tul baru leh gerak last2 blk gitu ja..tak dpt beli apa pun sbb nak parking susah.Blk umah msjk sardin ja la mama ckp kat abh.Mama x nk makan malam nie.Sbb tadi dh beli jagung.Tanya abh dia pun x nak mkn jadi pakat2 mkn jagung la..Adik mula la dok merengek x sedap badan..





tapi x nak tido..masuk boyan pastu turun main2..last2 mama ngan abah tido mama dgr suara adik dok main sorang2..aduh kul 3pagi dok main kereta la apa la...





pastu bagi naik boyan tido ..pastu bunyi agaknya lengoh mama angkat adik tido bawah..OK ja tido tup2 masa mana lak la adik bgn main lagi..Kali nie giliran abah lak tunggu...Mama tido lak..





Mamam tgk abah bagi adik tido boyan..





sedar2 dh subuh.. Pastu adik pun bgn.Main-main,golek2 sana sini..bunyi2 sikit munggah semua adik batuk cian mama tgk suara pun x dak..Hari nie bagi mkn ubat nasib adik x muntah.Pastu adik tido...mama ngan abah pun tido cover blk yg berjaga tu..Mama tido kejap je lah..sbb nak bgn msk lak nk mkn tgh hari.Msk pun simple jer..sardin ngan kalilan ikan masin. Mkn tgh hari pastu tgk tv..n adik tido semula...petang baru bgn.pastu pi jusco maluri jalan2 abah beli kfc.Adik dok buat mulut bulat nk mkn..Blk umah baru la mkn kfc...adik kan main makan kentang putar abis satu bkas tu. Pastu makan ayam sendiri mcm orang besar.Emm...





adik bila time tido malam je merengek..cian dgr2..tapi nasin ada abh mama leh la gilir bangun..kalau sorang2 aduh mau pengsan gak..Ha...





mlm isnin malam selasa ha..





tinggal mama ngan adik..jenuh 2-3 jam sekali bangun..last2 pagi tadi mama sakit kepala gila.dah memang x leh nak handle lagi..Mama biaq ja adik nak buat apa pun..Sbb mama dah x tahan dah,siap muntah2 lagi tu yg x tahan mcm nak pitam ja..Abis umah mcm kena ribut taufan...sedangkan semalam mama baru ngemas mop lantai semua..





waaa....lagi la skit kepala tgk tapi nak buat camna biaq la.adik dok panggil mama bangun tapi mama memang dah x leh bangun ha..mama tetido sedar2 mama tgk adik tetido kat lantai ala ciannya anak mama..mama angkat bgi adik tido kat katil..lama gak tido sampai kul 10.30gitu .mama bangun mandi sekali tgk ada adik kat pintu dok tunggu.Dah siap mandi mama bagi adik mandi..mama siap2 nk datang keja..Hari nie lambat dtg keja..lambat hantar adik.Nasib adik ok ja tadi... kalau tak cian gak nak tinggal. Tadi mama tpn tanya adik ok ja..Senang hati mama dengar..

19 March 2009

hari nie punya cerita

pagi-pagi lagi adik dah kejut mama bangun..macam biasa la bgn kul 7.00 hari nie..mama sempat gak la ngemas bilik tukar cadar ngan basuh.Mama basuh gak sarung sofa..sbb dah ada peta macam2 ha....Pastu mama basuh tempat lap kaki sekali..Dah siap ngemas bilik ngemas la ruang tamu jugak..sekali toleh ja tgk adik dah buat tumpah kuih...waaa.aaaa..mcm x kemas la jugak jadinya..Dah tu mula la adik dok main almari kasut...Larang x nak dengar last tangan tesepit pastu pintu almari kena kepala..Mula la mulut adik membebel2..Ha..dah larang x nak dgr tu la akibatnya...
Hari nie keja macam biasa la..
Pagi dah ada job..nak print..sambil tu berym ngan dato seri azryna..sambil ngumpat2..wakakakaka..
ni la teman ym mama..
hari makan nasi campur..kaki danging ngan air limau ais =RM 4.70.Pastu beli barang dapur sikit sbb kat bintang tu mcm x best sgt mahal daa...
la sambung la bertenet..sbb x dak keja..

citer semalam











semalam kak ila belanja makan kfc..Tapi bila makan fast food nie mesti teringat kat abah ngan adik. Aku nie macam mana pun mesti nak makan nasi gak. Kalau dak x senang la duduk. Sbb mkn fast food nie kejap je kenyang nye .Balik keja semalam terus singgah kedai dekat umah beli nasi goreng ikan masin. Pastu pi amik adik lak..Punya la lama tunggu lif..dari tadi asyik tingkat 12 ja..Lama sangat last2 mama naik la tangga sampai tingkat 5.Hu punya la penat..
hehehehe
maklumlah dah lama x exercices..tu yang pancit tu..
sampai je dah adik suruh dokong ..waaa..mengah pun lom abis..Pastu lepak2 lah dulu umah bby siter tu sambil makan roti telor ngan air teh..
Dah ok sikit mama bawa la adik blk..Adik nie kalau jln punya la lmbt nak sampai umah, nak singgah sana sini..kadang kena dokong jer kalau biar memang la x sampai umah..Dah sampai umah x sabr lak nak mkn nasi goreng ikan masin..Tapi banyak gak anak mama nie mkn..Pastu adik nie cbuk nk tpn abah..Punya la mama tpn abah dari kul 7.30 sampai kul 9.00 mlm x dapt heran gak abah nie pi mana..Kira sampai abis la bateri tepon mama..Agaknya beratus la abah dapat sms kata ada org tepon.Last abah tepon cakap tepon dia rosak jatuh dalam air..
Baru la senang hati dah tau macam tu.Mula tu risau la, takut jadi apa2...

18 March 2009

hari rabu...

hari nie ujan dari sebelum subuh tadi...

sejuk je tido..tapi anak mama nie bangun awal lak..

em...

tiap2 hari bangun awal...

nak kata tido awal x la awal sangat.Tapi maybe dia nyermata dah set kul 6.00 bgn

huhuhu...

baru nak diulik mimpi sekali dah bangun..

17 March 2009

hari selasa...

boring bangat tenet sangat lembab..waa.aaa...sampai ngantuk aku jadinya.Nak loading sesatu punya lah lama...jadi asyik dok minum milo jer...keja lak x dak..bertambah bosan la..x tau nak buat apa...jam lambat lak kul 5.30 nak balik..

16 March 2009

kerja...la...la..kerja


em...hari nie..x dak keja.huhuhuh
jadi dok tenet jer...
bosan gila..pn.azryna lak x on9 hari nie..
waaa...wa...
x dak nk borak ngan sapa..
tenet lak slow gila...
bosan..
hari nie makan nasi campur nasi + sayur + ayam sambar + air teh o ais.
emm....
hari sejuk ja...
hari pun mendung..jangan ujan dah la..
kang x leh nak balik,sbb dtg keja naik moto.
almaklumlah...tgh2 bulan nie.paham2 jelah..
tapi sebenarnya rasa x sabaq nak blk umah
nak amik izz aidil rindu sangat kat dia...
walau pun aku lekat kan gambar dia kat meja aku nie..
tapi x puas la..
rasa nak cium n cubit2 pipi tembam dia..

Sabtu & Ahad



















sabtu adalah hari cuti..hari nie abah x blk jadi mama tinggal izz aidil jer..
Waa...
sangat memenatkan...sbb izz aidil nie suka mengemas rumah....
Bangun je tido terus cari bola.Dah la bangun awal.sekitar kul 7.pagi gitu.Main-main..sepah2 barang kul 8.30 macam biasa la mandi..Dah mandi punya lah lama sbb izz aidil nie suka main air..redam dalam baldi la...Dah sudah mandi almaklumlah punya lah susah nak bagi pakai pampes.Jenuh nak kejar.Dah siap pakai baju semua time untuk tido n minum susu + nestum..
disebabkan lapor abis le sebotol..
mata pun pejam.Pastu bermula la kerja mama mengemas umah,basuh baju,memasak..
Time ni la kena cepat2 buat keja..Kang kalau izz aidil bgn dah x jadi keja lak..
Hari nie masak ayam masak kicap n sayur bayam.Dah tgh masak nie dlm kul 11 lebih
dah dengar suara izz aidil dah bgn..Ha...Masak lom siap tapi adik dah bangun.Apa lagi mula la adik dok kacau mama masak..Dah siap masak dok nngok tv sampai nengok adik main..
Abis segalanya bertaburan ha..Aduh jenuh la nak ngemas nanti..
Dah kat kul 1.00 time untuk mkn nasi..
Adik pun cbuk nak makan.mkn sendiri x nak mama suap pastu abis la tumpah sana sini..Tgh dok mkn tetiba hilang..tgk2 adik pi amik periuk nasi mkn dalam periuk..Aduh..
jenuh..dah penuh nasi daru belakang samapai ruangtamu..Waaa.waaa.waaa...aduh satu keja lak nak kena sapu..Adik kan main lagi mkn nasi dlm periuk tu..Kelakar pun ada tgk ha..Dah x leh nak buat apa ha..masuk la bilik air kasi mandi..sbb nasi banyak sgt melekat kat tangan n kaki..
Mandi redam lama2 baru kuar nasi tu..
Dah sudah mandi minum susu n tido..Ha ..dah kena ngemas semula...Aduh letih sungguh..hari nie aje dekat 10 x sapu sampah..Dah bis ngemas dok la rileks2 nengok tv...Ptg baru adik bgn..
dan apa lagi mula la sepah semula umah..
Main2...minum susu.mkn kopok ikan,manana...nak bawa jln2 kat bawah ujan..ujan lebat sangat siap guruh kilat lagi....
jadi dok umah je lah..
Kul 5.30 mandi..siap2...main lagi...sepah umah semua..mlm kul 9.00 tido..mama pun ngemas la umah semula..pastu mama pun tido..sebelum tu bg adik minum susu n tukar pampes..


ahad....
macam biasa la ank mama nie memang bgn awal..bgn je terus cari bola...
main..mcm biasa sepah kan barang semua...itu la rutin hari2 izz aidil..dan rutin mama ngemas la lepas semua adik sepahkan..Main2 kul 8.30 mandi..berendam kat bilik air..tapi nangis sbb kain busuk adik basah..dah siap mandi siap2 semua nangis lagi nak selimut..ha kan dah banyak kali mama pesan masuk bilik air jangan bawa kain kan dah basah..Jadi mama basuh la selimut adik tu..Nangis sungguh sampai kuar air idung cian lak mama tgk adik tapi nak buat camna dah basah ..Jadi kena la tunggu kering..Terpaksa la bagi kain lagi sbb adik nak tido..liplap2 dah tido..mama pun sambung la ngemas..n memasak..hari nie masak sup ayam, daging goreng ngan sayur goreng n telor dadar..dah siap msk ank mama lom bgn..leh la rileks jap..
pastu ha..bila dh bgn apa lagi sepah la semula ...hari nie pun ujan gak..
lebat lak tu..dok umah lagi la mcm nie..
time makan mcm biasa la anak mama nie nk mkn sendiri..pastu penuh la nasi kat lantai adeh...
dah la baru lepas mop lantai..
emm...mcm nie kena la mop sekali lagi..
main...2..sambil makan..comot tertekatala...
lantai dah melekat2 ha...
dah lepas makan mandi la..pastuminum susu..main2.... tgk tv...hari nie adik main tudung saji mama, abis ha...
banyak lak akal dia leh dok main tudung saji tu..
kelakar tgk..
pastu tido...masa nie la ngemas semula..tido...sampai petang bgn mandi...minum susu..mula la aktiviti memunggah barang semula...
dah abis semua munggah..masuk bilik nie kuar bilik nie
ada ja lah...
pastu nk mkn nasi lak..
wa..waa.waaa
time nie adik dah kena marah ngan mama sebab dah bagi tumpah kuah sup..
penuh lantai...bila marah nangis..
tapi kecian lak tgk adik..
tapi kalau x marah nanti naik kepala..
pastu nak makan sayur lak..
penuh lantai lantai yg makan..aduh..penat mcm nie..
dah la baru lepas mandi..baju lak dah comot semula..muka pun comot..
abis mkn tukar lagi baju lain...
main kat biliklak munggah abis almari solek...
huhuhu..huhuhuh
tu la keja adik hari2...
dah kul 9.00 mula la...bising nak tido..baring kat boyan dah tido sekali mama bangun dtg2 tgk la...
mata bulat jer...
em...
jenuh lak enjut boyan..
last angkat kat katil..golek kiri kanan..guling...entah masa mana tido pun mama x sedar..tgk jam kul 10.00mlm..bgn la..apa lagi ngemas umah..mop lantai...iron baju keja untuk seminggu...pastu baru la mama tido semula..emm...penat...tapi tu la rutin seharian...dok melayan buah hati tersayang.

13 March 2009

06 March 2009

cuti..

hari ni dah jumaat sabtu , ahad isnin adalah hari cuti..
waa..banyak hari tu cuti..tapi duduk umah je lah..Layan dak kecik sambil makan2, baring2..
Sabtu maybe abah balik kl..kalau tak selalu abah jumaat malam dah sampai kl..
nie sbb abah ada sukan..

03 March 2009

di pagi hari..bersama izz aidil









dh masuk bln mach pun..kejap je rasanya.
ank mama pun dah mula berjalan pun..Bestnya lah hai..
tapi manja sgt..sikit-sikit ngadu sakit..
Pagi tadi anak mama cbuk nak makan kentang goreng ha..
tgk abis sepah dah adik makan..
Kan mai sedap gi dia makan. Dah la pakai pamps jer..hehehhe
adik kalau dah buka baju tu la..susah nak pakai balik