28 September 2011

izzati dah besar



hari ni genap 4 bulan umur izzati...
dia dah pandai meniarap pun..
dah pandai main....

20 September 2011

gambar my princess izzati airis alisha





cer citer lagi

ha.....
akhirnya anak yg aku lahirkan adalah seorang puteri...
alangkah gembiranya hati...
sbb dh dapat sepasang cahaya mata.dalam kegembiraan tu
dugaan datang lagi...
tak tahu nk cakap mcam mana tetiba uri x leh kuar..
setelah diusahakan..
akhirnya aku harus dibawa ke termeloh.
emm....
dalam masa tu perasaan takut mula menyerang aku..
selalu org kata sangkut uri nie oleh bawa maut.
dalam kesibukan nurse uruskan aku ke temerloh aku ternampak suami ku
sedang mengazankan anak perempuan kami.

suami ku pulak jadi panik
sbb aku nk dihantar ke temerloh..
aru je dia kuarkan semua barang2 aku tadi
dari kereta sbb x jadi ke temerloh
tetiba nk kesana semula

kali ke2 aku menaiki ambulans..
dan dalam keadaan sait aku pulak cemas mengenangkan keadaan aku
emm....
alangkah takutnya aku Allah saja yang tahu.
tapi disebabkan ada org baru disebelahku (tapi dikendong oleh akak nurse)
perasaan takut hilag la sikit..

tapi ambulans tu mak ai...
sakitnya hati...
main bedal je bawa...

akhirnya aku pun sampai la kat hospital temerloh...
dan terus dibawa ke bilik bersalin..
aku menyusukan ank samil menunggu doktor datang.
sambil tu aku sempat bertanya pada akak nurse
risau dengan keadaan aku..

nurse tu lak cakap dgn jujurya
memang kita bius tapi tetap gak akan rasa sakit masa proses mengeluarkan uri..
terpana aku mendegar kata2 nurse tu.
em...dengan perasaan takut semua ada
aku disiapkan untuk proses megeluarkan uri..
sambil tu ada nurse datang bawa aku minuman
lega rasa tekat setelah bertarung tuk melahirkan anak kedua ku ini.

dan proses bermula dalam sedar x sedar
aku rasa perut ku digelodak2.
emm..x tau nak ckp mcm mana..
ah aku memerlukan bantuan pernafasan..
aku terdengar antara tidak doktor dan nurse bercakap2.
uri yg dikeluarkan cukup atau tak..

dan proses menjahit pulak lepas itu...
sekali lagi aku memerlukan bantuan pernafasan..
kali ni agak kerap.
maybe sbb aku dh x bermaya lagi...

semuanya selesai.
alhamdulillah syukur aku selamat
oktor dtg lagi utk memastikan tiada darah beku dalam perut ku
dan perut ku di gelodak lagi..
emmm....apalah nasib ku.

setelah tu aku ditolak ke dalam wad
dan aku pun dapat la berehat
sambil menunggu suami

13 September 2011

citer lagi

citer aku sambug lagi...
masa naik ambulans tu aku memang dah sakit sgt pun..
adoi la....
aku dh x tahan....aku panggil nurse...
emmm...dia soh aku sabar...
ambulan pun bergerak...
dalam keadaan aku x selesa..
dan aku sakit...semakin sakit...semakin kuat
ambulan pun benti...x sampai jauh pun...
ambulans pun pusing semula ke hospital jengka
aku semakin sakit..
nurse lak suh tahan...
macam mana nak tahan kalau dah nak kuar....
aku diurung masuk ke wad ersalin semula...
dan aku sakit kut...
akhirya tpat jam 10.50pg
aku selamat melahirkan anak ke2 ku
alhamulillah..selamat...
aku pun dh mula lega sikit..
x sabar nak tgk ank yg baru aku lahirkan.

06 September 2011

sambungan citer semalam

emmm.....
kesakitan nak bersalin makin terasa..
semakin lama semakin kerap sakit..dan sakit
tapi bukaannya masih sikit..
akhirnya nurse bawa aku masuk labour room
kira nak bagi aku bersali juga la..sbb lama sangat sakit..

aku dtg hospital jam 3pg tapi x gak bersalin.
tu pun pas turun tanda nak bersalin
proses pun bermula..
air ketuban dipecahkan dan...
rupanya baby dh berak kat dalam perut

dugaan datang...dalam kesakitan
aku dengar la nurse dok telefon myhubby
nak ckp yg aku kena dibawa ke temerloh..
hubby kat luar je..
dia setia menunggu...
maklumlah nie first time dia tgk aku sakit..
dulu ank first dia x laluai semua ni.

aku di siap2 utk menaiki ambulan dalam masa tu aku nampak
muka org tersayag kat luar...my hubby ngan ank sulungku..
dia nampak cemas sbb tgk aku di bawa naik ambulans
dan aku terdengar ank sulung ku menangis..


05 September 2011

udah lama betul update blog.....

akhirnya hari ni aku menulis semula setelah sekian lama menyepi...
banyak cerita suka dan duka yang aku lalui selama log ini menyepi.

hari ni first day aku keja setalah 3 bulan bercuti..
emmm x banyak perubahan kat tempat keja ni..
masih ada lagi kawan2 yg masih cuti raya...
maklum lah masing2 keluarga jauh...

dan aku lak
bercuti menyamut org baru dalam keluarga ku..
puteri izzati airis alisha
lengkap la family ki eorang putera dan seorang puteri..

puteri ni lahir pada 28/05/2011 jam 10.55pg
seberat 3.46kg..aku bersalin secara normal
walaupun ada masalah pada mulanya..

em....citer bersalin nie masih lagi terbayang kat mata
mcm mana susahnya bersalin puteri yg seorang ni
sakit punya la lama
tapi x mau gak dia kuar..